Povestea Cramei Ulinici își are începuturile în copilăria lui Nicu Ulinici, fondatorul și vinificatorul cramei. Tatăl acestuia a fost și el vinificator, iar Nicu a crescut pe teritoriul fabricii de vin și printre podgoriile familiei. În adolescență, după ce vinăria tatălui său și-a încetat activitatea, el a început să viseze la o vinărie mică pentru familie care să producă vin din cele 5ha de viță-de-vie din satul natal al tatălui său. După mulți ani, în care a reușit să deschidă o afacere de succes cu levănțică a cărui influență se regăsește în logo-ul vinăriei, visul acestuia a luat ființă sub forma Cramei Ulinici. Datorită experienței acumulate, a secretelor transmise din tată în fiu și a Proiectului de competitivitate finanțat de USAID, în anul 2020 în satul Valea-Trestieni, raionul Nisporeni, Crama Ulinici produce pentru prima dată vin. Proiectul finanțat de USAID a oferit echipament important pentru procesul creării vinului, dar și un mentor care l-a îndrumat pe Nicu Ulinici spre a produce un vin excepțional.
Prima roadă
Crama Ulinici produce vin din propriile podgorii. Cele 5ha de viță-de-vie care aparțin cramei sunt amplasate pe pantă, lângă sat, și sunt înconjurate de pășuni. Aici se regăsesc soiuri precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Bianca, Cabernet, Merlot și Saperavi. Strugurii sunt recoltați manual în lăzi de 10 kg de către familia Ulinici și lucrători din satul unde este amplasată vinăria. Aceștia sunt apoi transportați la vinărie unde, prin metode moderne, sunt transformați în vinuri de cea mai înaltă calitate. Din prima recoltă culeasă cu intenția de a produce vin pentru comercializare s-au produs 1400 de sticle de vin. Din acestea 3 vinuri sunt roșii, 2 albe și 1 rose. Vinurile obținute au un gust deosebit și o aromă profundă.
Unde suntem astăzi
Crama Ulinici este abia la începutul poveștii, dar cu succese și cu ambiții pentru viitor. La momentul dat comercializează vinul produs direct, fac și livrări, iar de multe ori participă la târguri, cum ar fi EcoLocal în fiecare duminică la Chișinău. După participarea la concursul internațional Vinarium și la concursuri naționale de degustări de vin, s-au bucurat de succes vinurile albe și rose, fiind vândute aproape în întregime într-o perioadă scurtă de timp. Visul însă nu se oprește aici, Nicu Ulinici speră că pe viitor, pe lângă creșterea numărului de sticle produse și vândute, să deschidă și o pensiune agroturistică lângă podgoriile vinăriei ca oamenii să se poată bucura de un vin bun și de frumusețea și liniștea oferite de partea rurală a Moldovei.